Verhalen
Wat is een feestelijke maaltijd zonder een toetje?
 
Het bijzondere project Neem eens een kijkje in andermans keuken verdient een smakelijk nagerecht. De ingrediënten: een scheutje verwachtingen, drie eetlepels ervaringen en een snufje anekdotes van de deelnemers.
 
 
Uiteindelijk deden er 22 mensen mee van 13 verschillende nationaliteiten. Bij het matchen was er zoveel mogelijk rekening gehouden met ieders wensen....zelfs met de wens voetbal te kunnen zien, aangezien het project tijdens het WK plaatsvond. Achteraf werd dit project door veel deelnemers vergeleken met een blind date: je spreekt af met iemand die je niet kent en je hoopt maar dat het gezellig wordt. Een vleugje spanning was er dan ook wel te voelen aan het begin van de eerste avond, op 17 juni. Die spanning was gelukkig gauw weggeëbd. Zoals een deelnemer zei: het was “eerst vreemd, maar na een paar minuten voelde het gewoon. Goeie match, leuke avond met leuke mensen.” Een ander verwoordde het als volgt: “Wel een beetje spannend, maar zodra we binnen waren was dat verdwenen. Ik voelde me meteen op mijn gemak en welkom.” Voor één persoon was de eerste avond een wel heel grote verrassing: haar match bleek geen vrouw, zoals ze had gedacht, maar een man. Na van de schrik bekomen te zijn, kon ze genieten van de avond: “Naarmate de avond vorderde begon ik aan het idee te wennen: ik kan echt niet meer terugkrabbelen en ga gewoon stoer doen. Hij was een heel rustige meneer, hij heeft zijn uiterste best gedaan om het mij naar mijn zin te maken en om het beste van de avond te maken.”
 
Uitgangspunt van ‘Neem eens een kijkje in andermans keuken’  was het bijeenbrengen van verschillende culturen via het eten/koken. Dat dit tot interessante ontdekkingen kan leiden bleek uit verschillende reacties: “Heel interessant om te zien waar de verschillen en overeenkomsten liggen, bijvoorbeeld de afkeurende mening van onze gastheer over bepaalde Nederlandse reclames (Er is toch maar één Belastingdienst, waarom moeten ze dan reclame voor zichzelf maken?).”
”Het blijkt dat mijn gast zich in Nederland niet eens zo “buitenlands” voelt, maar wel als zij terug gaat naar Suriname! Daar wordt zij gezien als buitenlander, omdat zij in Nederland woont. Zij moet zelfs meer betalen als zij op de markt iets koopt. Dat vond ik zeer opmerkelijk. We hebben het ook over eten gehad, dat zij eigenlijk alleen maar Nederlandse kost eet. Zij eet meer boerenkool dan ik! En ik haal juist veel roti bij de afhaal.”
“Ik weet nu dat je druivenbladeren kunt gebruiken in de keuken. En rijst is niet eng! ;-) ”
 
Een aantal deelnemers heeft aangegeven wat ze minder leuk of goed vonden aan dit project. Zo was iemand erg teleurgesteld over bepaalde sportprestaties: “Wat niet leuk aan de avond was, was de voetbal :). Tsjechië heeft toen verloren… voor mijn vriendin (Tsjechische) niet zo leuk.” Ook was de onduidelijkheid voor iemand een punt van kritiek: “Minder leuk is dat je niet precies weet wat er van je verwacht word, hoe lang je mag blijven, of je iets moet meenemen.”
 
Al met al waren de reacties van de deelnemers zeer enthousiast. Veel mensen vinden het project, al dan niet in gewijzigde vorm, voor herhaling vatbaar. Wij hopen in ieder geval dat de eerste editie van ‘Neem eens een kijkje in andermans keuken’ voor iedereen een succes is geweest. Wellicht vindt er in de toekomst een vervolg plaats, want zeg nou zelf: dit smaakt toch naar meer?!